Testarea ECG la efort implică măsurarea performanței inimii dumneavoastră în timp ce mergeti pe o bandă de alergare cu intensitate treptat crescândă, fiind monitorizat permanent. În cele mai multe cazuri, testul este efectuat pentru a ajuta medicul dumneavoastră să evalueze măsura în care anumite simptome, cum ar fi durerea toracica, sunt sau nu asociate cu prezența / severitatea bolii cardiace ischemice adică îngustarea sau blocarea vaselor de sânge care alimentează mușchiul inimii. Testul poate fi folosit și pentru alte indicații cum ar fi: evaluarea capacității unei persoane de a întreprinde activități fizice, la pacienți cu antecedente de infarct miocardic / boala coronariană / revascularizare miocardică (de exemplu postangioplastie coronariană cu implantare de stent), pentru testarea ischemiei miocardice reziduale / inductibile, evaluarea răspunsului la efort prin oprirea sau declanșarea anumitor aritmii cardiace, a răspunsului la efort in anumite boli valvulare ale inimii.

Testarea constă în mersul pe o bandă de alergare iar viteza și gradientul benzii de alergare vor fi mărite la fiecare trei minute. Testul este de obicei oprit dacă și atunci când dezvoltați simptome accentuate precum durere în piept, oboseală, dispnee (lipsă de aer), picioare obosite, sau alte simptome. Un medic va fi alături de dumneavoastră pe tot parcursul testului și vă vor fi monitorizate pulsul, electrocardiograma, tensiunea arterială și oximetria. Medicul poate opri imediat testul dacă există o schimbare periculoasă în oricare dintre acestea. Dacă în orice moment în timpul testului vă simțiți rău în orice fel, spuneți medicului.

Deși se vor depune toate eforturile pentru a minimiza riscurile procedurii, există un mic risc de complicații de care ar trebui să știți. Sunt disponibile echipamente de urgență și personal instruit pentru a face față oricăror complicații care pot apărea. Complicațiile potențiale grave includ posibilitatea unei tulburări a ritmului cardiac care necesită resuscitare, dezvoltarea insuficienței cardiace sau a anginei prelungite sau dezvoltarea unui atac de cord. Riscul ca unul dintre acestea să se dezvolte este de aproximativ 2 sau 3 la 10.000 de pacienți testati. Există, de asemenea, un risc foarte mic de deces ca urmare a unui test de efort – de aproximativ 1 la 10.000 pacienți.

Limitarile in atingerea frecventei cardiace minim relevante a testului ECG de efort țin cel mai frecvent de apariția claudicației membrelor inferioare, existenta bolilor reumatice / pulmonare, administrarea prealabila a anumitor medicamente (vezi formularul cu recomandari) sau prezența unor modificari patologice pre-existente pe ECG-ul de repaus care interferă cu interpretarea corectă a anumitor modificări declanșate la efortul fizic.

Vă rugăm să rețineți că acest test nu este 100% precis și un rezultat negativ nu garantează că nu aveți boli de inimă. Înainte de a continua cu testul, avem nevoie de acordul dvs. semnat. Semnarea acestui formular este complet voluntară și sunteți absolut liber să refuzați consimțământul dacă doriți. Înainte de a semna, vă rugăm să nu ezitați să adresați medicului orice întrebări.

INFORMAȚII ȘI RECOMANDĂRI PENTRU TESTUL ECG DE EFORT

  1. Să aveți la dumneavoastră documentele medicale relevante, inclusiv recomandarea medicală pentru testare ECG la efort.
  2. Cu 24 de ore înaintea testării la efort vă rugăm să nu vă administrați medicamentele cu efect bradicardizant (de reducere a pulsului) de tip beta-blocant (nebivolol, metoprolol, carvedilol, bisoprolol, propranolol, atenolol, etc.), blocante de canale de calciu (diltiazem, verapamil) sau alte tipuri de medicatie bradicardizanta (ivabradină, digoxin, antiaritmice – sotalol) – discutate anterior cu medicul cardiolog curant. De asemenea opriti administrarea, cu 24 de ore inainte, a preparatelor pe baza de nitroglicerină în special a variantelor cu efect prelungit.
    Restul medicației cardiologice prescrise se ia conform schemei recomandate anterior !
    Evitati administrarea medicației inhalatoare pentru astm în ziua testului – dupa obținerea acordului de la medicul pneumolog. Aduceți cu dumneavoastă la testare medicația inhalatorie pneumologică.
  3. Nu mâncați cu 4h înaintea testului.
    Pentru pacienții diabetici se recomandă să amâne administrarea medicației antidiabetice până după test.
  4. Puteți sa consumati lichide înaintea testării însă cu moderație. Ideal păstrați un interval de minim 2 ore înaintea testului.
  5. Nu consumați alcool si nu fumați produse care conțin tutun sau alte produse care conțin nicotină cu minim 3 ore înaintea testării. Nu consumați cofeină sau produse energizante cu 24 de ore înaintea testării.
  6. Veniți la testare imbracați în haine comfortabile, comode pentru efort, adidași de alergare și un prosop curat. Vă puteți schimba inclusiv înaintea testării. Evitati aplicarea de creme, unguente, parfumuri pe piept înainte. Recomandăm în cazul unei pilozități toracice excesive epilarea, pentru a permite lipirea corectă a electrozilor de monitorizare.
  7. In cazul in care aveti întrebări sau doriți să comunicați informații anterior nediscutate o puteți face oricând înaintea inițierii testului de efort.

TARIF TEST ECG DE EFORT: 350 de lei

DESCARCĂ FORMULARUL DE INFORMAȚII ȘI CONSIMȚĂMÂNT INFORMAT PENTRU PROCEDURA DE TESTARE ECG LA EFORT